Az egészséges, szép bőrért!

A hajhullás

A haj meghatározó külsőnk szempontjából, érthető tehát, hogy mennyiségének vagy minőségének változásaira rendszerint nagy figyelmet fordítunk. Esztétikai szerepén túl ugyanakkor a hajas fejbőr betegségeinek hátterében sok esetben belső szerveink kóros folyamatai állnak, melyeknek időben történő kivizsgálásával állítható be a megfelelő terápia és szüntethető meg a hajhullás.

A haj „működése”

Egészséges ember hajas fejbőrén átlag 100 ezer szőrtüsző van. A hajszálak a szőrtüsző legalsó, oszló (ún. matrix) sejtjeiben termelődnek, folyamatos oszlásuk és elszarusodásuk a hajszál növekedése. Életünk során minden egyes szőrtüsző kb. 20-30 új hajszálat növeszt. A hajszál naponta kb. 0,35 mm-t növekedik. Ha a hajszál bizonyos hosszúságot elér, a matrixsejtek oszlásukat beszüntetik. Néhány hónapig tartó nyugalmi szak után a hajszál kihullik és új hajszál növekedése indul. A hajciklus embernél aszinkronizált, azaz a szőrtüszőben lévő hajszálak eltérő fázisban vannak a fejbőrön. A hajszálak 85-95%-a növekedési vagy az ún. anagen fázisban van, mely több évig tart, ezt egy rövid ideig (1-2 hét) tartó átmeneti szakasz ún. katagen fázis követi, míg a 2-3 hónapig tartó nyugalmi (ún. telogen fázis) szakasz során a haj kihullik.

Hajhullásg1 derma hajbetegseg

Egészséges felnőttnél a haj mennyiségét és minőségét elsősorban genetikai faktorok határozzák meg, de egyéb tényezők (környezeti hatások, táplálkozás, vegyszerek, gyógyszerek, napfény, betegségek) is jelentős befolyással lehetnek a haj normális növekedésére. Eredendően ritkább, vékonyszálú hajból semmilyen csodaszerrel sem varázsolható vastagszálú, sűrű haj. A hajzatra a kor előrehaladtával természetes „észrevétlenül kialakuló”ritkulás is jellemző. 

Hajhullásról akkor beszélünk, ha huzamosabb időn keresztül naponta több mint 60-100 hajszál hullik ki. A hajszálak negyedének kell kihullania, hogy jelentős, észrevehető ritkulás (alopecia) jöjjön létre. Rendszerint hajmosáskor válik szembetűnővé a nagy mennyiségű hajvesztés, de a párnán, padlón megjelenő nagyobb mennyiségű hajszál is figyelemfelhívó.

A hajhullás megjelenhet önálló kórképként és más betegségekhez társulóan. A kiváltó okok diagnosztizálása révén válik lehetővé a hatékony terápia. A hajhullások többségében a szőrtüsző véglegesen nem károsodik, csak a hajciklusban következik be zavar.

Laikusként nem könnyű megállapítani, hogy a haj sűrűségének csökkenése még normálisnak tekinthető-e (életkori sajátosság), vagy már kóros, így esetenként az orvoshoz fordulás és az adekvát terápia késik.A G1 dermatológia hajgyógyászati rendelésén is modern és biztonságos diagnosztikai és terápiás eljárásokat alkalmazunk.
Helyi laborunk, modern felszerelésünk és eljárásaink segítik hajgyógyász specialista bőrgógyász, kozmetológus szakorvosainkat mind a helyes diagnózis felállításában, mind a legmegfelelőbb kezelés elvégzésében. Szükség esetén a tudományosan legelfogadottabb trichogram módszerrel is történik a hajvizsgálat.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.