Az egészséges, szép bőrért!

A trichológiai vizsgálat szerepe a hajbetegségek diagnosztizálásában

A haj meghatározó külsőnk szempontjából, érthető tehát, hogy mennyiségének vagy minőségének változásaira rendszerint nagy figyelmet fordítunk. Esztétikai szerepén túl ugyanakkor a hajas fejbőr betegségeinek hátterében sok esetben belső szerveink kóros folyamatai állnak, melyeknek időben történő kivizsgálásával állítható be a megfelelő terápia és szüntethető meg a hajhullás.

A G1 dermatológia hajgyógyászati rendelésén szükség esetén a tudományosan legelfogadottabb trichogram módszerrel is történik a hajvizsgálat.

A trichológiai vizsgálat

A kihúzott hajszálak hajhagyma felőli (follicularis) végének mikroszkópos vizsgálatával – a trichogram vizsgálattal – a hajciklus jól nyomon követhető, mely a hajbetegségek diagnosztikájában régóta ismert módszer.

Lényege, hogy a hajciklus különböző fázisaiba kerülő, eltérő morfológiájú hajszálak vizsgálatát teszi lehetővé. A vizsgálat során két régióból történik mintavétel egy eszköz segítségével, a hajmosást követő 5. napon. A kiértékeléshez 40-50 hajszál eltávolítása szükséges egy-egy területről. Diffúz hajhullás esetén a fejtetőről és tarkótájról, foltos hajhullás esetén a folt széléről és ép, kontroll területről. Az eltávolítás minimális kellemetlenséggel jár és nem marad nyoma. A vizsgálatot megelőző hónapban hajfestés, dauer nem ajánlott.

Az eltávolított hajszálakat tárgylemezen fixáló géllel rögzítjük és speciális mikroszkóp segítségével vizsgáljuk. A kiértékelés során megadjuk a különböző fázisban lévő hajszálak százalékos arányát, a faggyútermelés mértékét. A hajgyökerek vizsgálata mellett a hajszál „szárának” az alapos elemzését is elvégezzük. A hajszálon észlelt morfológiai eltérések, örökletes megbetegedésekre, ritka fejlődési rendellenességekre és anyagcsere-betegségekre, vagy a haj külvilág felőli – exogén – károsodására hívhatja fel a figyelmet.

A trichogram vizsgálat során objektív képet kapunk a hajciklus aktuális állapotáról, segítségével elkülöníthetők a hajhullás nagy csoportjai (hormonális, nyomelemhiány okozta hajhullás, toxikus károsodás stb). A bevezetett terápia hatékonyságának az ellenőrzésére is alkalmas. Foltos hajhullás esetében a folyamat kimeneteléről ad információt

További vizsgálatok

Amennyiben a szakorvos szükségesnek tartja, elvégzi a fejbőr vizsgálatait is, helyi laborunkban mikrobiológiai mintát is elemeztet és kivizsgálja a hajhullás esetleges belső szervi okait is.

Diagnózis, kezelés

A kórelőzmény, a klinikai kép, a mintavétel során szerzett tapasztalatok, a laboratóriumi vérvizsgálatok, valamint az egyéb kivizsgálási eredmények figyelembevételével együtt értékelve állítjuk fel a diagnózist és kezdhetjük meg a legmegfelelőbb terápiát.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.