Az egészséges, szép bőrért!

A psoriasis hagyományos szisztémás terápiái

A psoriasis alkotja a bőrgyógyászati megbetegedések egyik legjelentősebb csoportját, súlyosság és gyakoriság alapján. Ezek és krónikus volta miatt jelentős terheket ró mind a társadalomra mind pedig a betegekre. 
Az összes beteg mintegy 10%-ánál ízületi érintettség lép fel, mely súlyos deformáló izületi gyulladáshoz, mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. Ezen betegek kezelése összetett feladat, melyben a bőrgyógyász és a reumatológus szoros együttműködése szükséges.

A betegség kezelésének a célja a tünetmentesítés. Ez mindig a pillanatnyi állapottól függően kiválasztott szerekkel zajlik: enyhébb esetekben helyi, kenőcsös kezelésekkel, súlyosabb esetekben gyógyszeres kezeléssel. Kiváló, számos enyhe és súlyos esetben is első választandó módszer lehet a fénykezelés.

A szisztémás kezelést igénylő betegek kezelésére már régóta rendelkezünk gyógyszerekkel. Súlyos, különösen ízületi érintettséggel is rendelkező betegeknél első választandó szer a metothrexát. Eredetileg daganatos betegségek kezelésére használták, azonban lényegesen alacsonyabb dózisban kiváló gyulladáscsökkentő hatása van. A cyclosporint eredetileg transzplantált betegek immunrendszerének elnyomására fejlesztették ki, azonban ennek kapcsán derült ki, hogy psoriasisban is kitűnő hatású, különösen ízületi érintettséggel járó esetekben használjuk. Régóta elérhető a retinoidok közül az acitretin nevű hatóanyag, bőrtünetek esetén hatásos, de számos mellékhatása miatt ma már háttérbe szorul az alkalmazása.

Amennyiben ezek a szerek nem hatásosak, vagy valamilyen egyéb betegség, mellékhatás miatt nem adhatóak, mód van a ma legmodernebb biológiai válaszmódosító kezelések elkezdésére.

dr. Holló Péter

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.