Az egészséges, szép bőrért!

A száraz bőr ápolása

A tinédzser kor elmúltával, az évek során a bőr egyre szárazabbá válik. Ez egy természetes folyamat, melyen nem lehet változtatni. Azonban számos lehetőség van a kellemetlen száraz bőr okozta problémák (viszketés, irritálódás, kivörösödés, bőrbetegségek) megelőzésére. 

Az alábbi tanácsok alkalmazása segíthet bőre hidratáltságának megtartásában.

Általánosságban, a bőr telente jobban hajlamos kiszáradásra, mint nyáron. A bőr víztartalmát a környező klíma adottságai is befolyásolják. Alacsonyabb páratartalom mellett (pl. légkondicionált helyiségekben) a bőr könnyebben szárad ki.

Fürödjön rövid ideig! A zuhanyzás kevésbé szárítja a bőrt, mint a fürdés. Ne fürödjön tíz percnél hosszabb ideig!

A víz langyos legyen, ne túl forró a zuhanyozáskor vagy fürdéskor!

Használjon kevesebb szappant, vagy mosakodjon olyan szappanokkal, amelyek hozzáadott hidratálót is tartalmaznak! A szappan használata a kezeken, az arcon, ill. az intim részeken ajánlott elsősorban.

Ne dörzsölje a bőrét a törülközővel a tisztálkodás után, inkább itassa le a maradék vizet, előtte pedig a felesleges vizet kezével távolítsa el!

Hidratáljon azonnal! A tisztálkodások után mihamarabb végzett hidratálás hatékonyabb, mint későbbi időben, már teljesen száraz bőrön végezve. A nap folyamán alkalmazzon bátran hidratáló készítményt, annyiszor, amennyiszer csak szükségét érzi!

Igyon sok folyadékot! A napközben elfogyasztott, nem koffein- és alkoholtartalmú italok segítenek szervezetünk, és így bőrünk megfelelő hidratáltságának fenntartásában.

Használjon mindig éles borotvát, hogy megelőzze a borotválkozás irritáló, szárító hatását! A borotválkozáshoz alkalmazzon megfelelően síkosító habot, és a szőr növekedésével egyező irányban húzza le a pengét!

A kulcsszó: hidratálás. A bőrszárazság enyhébb eseteiben egy hidratáló vagy zsírozó készítmény a legmegfelelőbb a súlyosabb tünetek megelőzésére. A hidratáló készítmények igen széles palettája áll rendelkezésre. Kerülje az erősen illatosított, színezett készítményeket, válasszon egy önnek tetsző márkát, és azt használja rendszeresen és következetesen!

A bőrszárazság olykor súlyosabbá válik. Bizonyos körülmények közt, a súlyosan kiszáradt bőrön bőrgyulladás (dermatitis) vagy ekcéma jelentkezhet. Ilyen esetben a bőrgyógyász, megfelelő hidratálás és zsírozás mellett, kortikoszteroid készítményeket rendelhet. Ezek alkalmazása után használjon hidratálót! Amikor a bőrgyulladás visszahúzódik, a kortikoszteroidok használata abbahagyható, azonban az elért eredmények megtartásához a további hidratálás elengedhetetlen.

Számos bőrbetegség megelőzhető a száraz bőr ápolásával . Amennyiben a vény nélkül kapható készítményekkel végzett testápolás nem vezet eredményre, forduljon bizalommal bőrgyógyászához! 

dr. Holló Péter

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.