Az egészséges, szép bőrért!

Miért kell rendszeresen anyajegyvizsgálatra járni, illetve hogy néz ki egy anyajegyszűrés?

Miért kell rendszeresen anyajegyvizsgálatra járni, illetve hogy néz ki egy anyajegyszűrés?

Dr. Melegh Krisztina írása a szakorvosi szűrő anyajegyvizsgálatról

Az újonnan diagnosztizált melanomás (rosszindulatú bőrdaganat) esetek száma évről évre folyamatosan nő nemcsak Magyarországon, de szerte a világon. Ennek több oka is van, többek között a megváltozott összetételű és erősségű UV sugárzás (gondoljunk csak arra, hogy sokszor már árnyékban is le tudunk égni), a megváltozott környezet és napozási szokások, illetve hogy manapság sokkal több bőrrákot tudunk dermatoszkóp és videodermatoszkóp segítségével kiszűrni, mint korábban.

Ha a melanomát sikerül időben, még kezdeti stádiumban diagnosztizálni, csaknem 100% a gyógyulás esélye. Ennek viszont feltétele a prevenció, a tudatosság és a rendszeres bőrgyógyászati vizsgálat.

Melanomára hajlamosít többek között az idősebb kor, a férfi nem, bőrtípus (világos bőr és szem szín), az anyajegyszám, az életünk során (különösen gyerekkorban) elszenvedett napégések száma, genetikai és környezeti faktorok. Természetesen van, amin nem tudunk változtatni, de amin biztosan tudunk, hogy minden áldott nap óvjuk bőrünket, rendszeresen használjunk széles spektrumú fényvédő termékeket, fedjük bőrünket megfelelő ruházattal, kerüljük a szoláriumot. Ha tudatosan beépítjük mindennapi rutinunkba a fényvédők használatát, máris rengeteget tettünk bőrünk épségéért és szépségéért.

Mindezek mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a melanomán kívül egyéb bőrdaganatok is léteznek, melyek kialakulásáért szintén elsősorban a káros UV sugárzás felel, illetve azt sem szeretnénk, ha bőrünkön idő előtt feltűnnének a nem kívánt öregedés nyomai.

A tudatos fényvédelmen kívül a másik elengedhetetlen prevenciós eszköz a rendszeres anyajegyvizsgálat. Ezt normál esetben évente szoktuk javasolni a pácienseknek, persze léteznek kivételes esetek. Érdemes az anyajegyvizsgálatot a nyár utáni időszakban, inkább ősz-tél környékére tervezni, hiszen a nyári napsugárzás hatására normálisan is sötétebbnek (pigmentáltabbnak) mutatkozhat 1-1 anyajegy.

Anyajegyvizsgálatot dermatoszkóppal végzünk, mely lényegében egy kézi nagyító. Segítségével olyan struktúrák, színek, formák válnak láthatóvá, mely segít könnyen és gyorsan felállítani a diagnózist. A kézi dermatoszkópos vizsgálat mellett elérhető a videodermatoszkópos vizsgálat is, melynek során a nagyító egy számítógéphez van csatlakoztatva, a képek sokkal nagyobb felbontásban kerülnek láthatóvá, rögzítésre kerülnek, így következő alkalommal lehetőség van az összehasonlításra is. Ez az anyajegyek és egyéb pigmentált növedékek esetében kiemelkedő jelentőséggel bír, illetve könnyebben észrevehetőek az újonnan megjelenő léziók is.

Ha egy páciens anyajegy vizsgálatra érkezik, először is megkérdezzük, észlelt-e valamelyik lézióval kapcsolatban változást (szín, alak, forma), jelent-e meg új növedék, van-e bármilyen panasza, volt-e korábban bőrdaganata vagy a családban tud-e róla hogy volt valakinek.

Ezt követi a fizikális vizsgálat, melynek során megkérjük a pácienst, hogy fehérneműre vetkőzzön le, lehetőség szerint csak alsó fehérnemű maradjon. A vizsgálatot végezhetjük állva és fekvő pozícióban egyaránt. A vizsgálatot a fej nyaki régióval kezdjük, beleértve a hajas fejbőrt, arcot, füleket, fül mögötti régiót, ajkakat és szájnyálkahártyát is, tekintettel arra, hogy anyajegy illetve bőr növedékek a nyálkahártyán is előfordulhatnak. Ezt követően folytatjuk a vizsgálatot a nyakon, mellkason, hason, karokon, tenyereken, ujjakon, körmökön (érdemes körömlakkot lemosni előtte), hónaljban, háton. A pácienst megkérjük, hogy a fehérneműt tolja le, hogy a nemi régió és a fenék régió is láthatóvá váljon, és ne maradjon ki rejtett terület. Ezután a fehérneműt nyugodtan vissza lehet húzni. Következnek végül az alsó végtagok, lábfejek, lábujjak és végül a talp.

Egy ilyen átfogó vizsgálattal relatíve rövid idő alatt könnyen át tudjuk nézni a teljes testfelületet, az összes anyajegyet illetve minden egyéb bőrnövedéket legyen szó pigmentált vagy nem pigmentált elváltozásról.

Összességében elmondhatjuk, hogy a melanoma elsődleges prevenciója a fényvédelem és a rendszeres bőrgyógyászati vizsgálat. Ahogy a leírásból is láthatjuk, a vizsgálat gyors, fájdalommentes, és segítségével adott esetben életet is menthetünk.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.