Az egészséges, szép bőrért!

Hogyan zajlik a bőr öregedése?

Hogyan zajlik a bőr öregedése?

Éveink múlásával bőrünk öregszik, és regenerációs képessége is egyre csökken. Lássuk, milyen folyamatok mentén történik mindez, és milyen életkorban mire számíthatunk!

Rugalmassság

Bőrünk rugalmasságát a felhám alatti, irhának hívott rétegben lévő elasztikus fehérjék és a kollagén biztosítják. A kollagén rostjai – a legkülönbözőbb külső és belső hatásokra – folyamatosan gyengülnek, szakadoznak. A sejtek kollagéntermelő képessége pedig az idő múlásával lényegesen csökken, ötvenes, hatvanas éveink felé akár teljesen le is állhat. Ráadásul, egy kollagénbontó enzim (a mátrix metalloproteáz) aktivitása is megnő a bőrben, az UV-sugárzás hatására. Az idős kor kezdetére kollagén állományunk akár 60%-át is elveszíthetjük.

Ezek a folyamatok már huszonévesen elkezdődnek, melyekkel bőrünk rugalmasságából, feszességéből jelentősen veszíthet.

Bőrszín

Ezzel párhuzamosan a bőr egyre kevesebb faggyút is termel, illetve folyamatosan csökken a hyaluronsav termelődése is, amely a kötőszövet vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért felelős. Mindennek következtében a bőr szárazabb lesz, elszíneződések jelennek meg rajta. A fiatal arc természetes ragyogását időskorra felváltja a fakó, szürkés, egyenetlen arcszín. A korábban sokat napozókon vagy rendszeresen szoláriumozókon a fénykárosodás okozta pigmenteltérések igen kifejezettek lehetnek.

Ráncok

Mindezek ráncok kialakulásához is vezetnek. Ennek további oka egyszerűen az igénybevétel, vagyis az arcizmok ismétlődő összehúzódásai, például a mosoly. Környezeti tényezők is gyorsíthatják a ráncosodást: a túlzott napozás, szoláriumozás, dohányzás, a légszennyezés, sőt, a stressz is, amelyek szabadgyökök képződéséhez vezetnek a bőrben, és sejtkárosodást okoznak.

Mire számíthatunk?

Abban, hogy kinek mennyire ráncosodik a bőre, természetesen nagy szerepe van a génállománynak és a környezeti hatásoknak, azonban felvázolható egy átlagos „ráncosodási menetrend” az életkor függvényében.

  • 20+    ebben a korban a bőr többnyire feszes, üde, puha és selymes, de már 25 éves kor körül elkezdődhet a bőr természetes öregedési folyamata.
  • 30+    csökken a bőr nedvességtartalma és vízmegkötő képessége, továbbá egyre kevesebb kollagén, elasztin és faggyú termelődik a kötőszövetben. Bőrünk kezdi elveszíteni a rugalmasságát, egyre szárazabbá és fénytelenebbé válik.
  • 40+    tovább csökken a bőr víz- és zsírtartalma, valamint a kollagén termelése, bőrünk egyre szárazabb és ráncosabb lesz.
  • 50+    a ráncok mélyülnek, a bőr vékonyodni kezd, romlik a védekezőképessége, ezért petyhüdtség, bőrszárazság tapasztalható. Kezdenek megjelenni a pigmentfoltok is.
  • 60+    a ráncok egyre mélyebbek, a bőr vékony, pergamenszerű lesz, szaporodnak a pigmentfoltok, lassabban gyógyulnak a sérülések.

Tehetünk az öregedés ellen!

Megfelelően ápolva, gondozva bőrünket, csökkenthetjük, késleltethetjük öregedését és annak következményeit, már huszonéves kortól. Érdemes akár bőrgyógyász, kozmetológus szakorvoshoz is fordulnunk, aki a kornak, a célnak és bőrünknek személyre szabott, biztonságos és hatékony bőrfiatalító kezeléseket tud ajánlani, akár megelőzésre is.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.