Az egészséges, szép bőrért!

Napégés ellen – röviden

Dr. Holló Péter cikke röviden szól a következményekről és azok megelőzéséről.
Megjelent a Patika magazinban 2009-ben.

A napozás mindenki által jól ismert azonnal jelentkező káros hatása a napégés. Világos bőrtípusúak, különösen a déli órákban nagyon rövid idő alatt leéghetnek, melyet számos egyéb tényező – más bőrbetegségek, gyógyszerszedés – is fokozhat. A rendszeres napozás késői következménye a bőr idő előtti öregedése illetve a bőrdaganatok kialakulása.

A korai és a késői napártalmak ellen egyaránt folyamatosan kivitelezett, hathatós fényvédelem javasolt. Biztos és teljes védelmet a ruha viselése nyújt. Nem szabad tartósan a tűző napon tartózkodni a déli órákban. A szabad bőrfelületek védelmére modern, magas faktorszámú fényvédő krémek használata javasolt. Ezeket, különösen vízparton, strandolás vagy sportolás közben célszerű naponta többször is a bőrre kenni. Különösen lényeges a kisgyermekek védelme.

Ha a bőrön bármilyen új növedék, anyajegy jelentkezik, akkor azonnal, egyébként különösen akinek sok anyajegy van a bőrén, rendszeres bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat javasolt. Végleges gyógyulásra a bőrdaganatokból csak a korai felismerés és a szakszerű műtéti eltávolítás ad esélyt.

A bőr korai öregedését az idejekorán, már fiatalon megkezdett rendszeres bőrápolással lehet késlelteni. Ehhez ma már korszerű, igen jó hatású dermokozmetikumok állnak a patikákban rendelkezésre.

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.