Az egészséges, szép bőrért!

Napsugárzás és bőrtünetek

Dr. Holló Péter cikke a bőr gyakori elváltozásairól, betegségeiről, amelyeket a napsugárzás provokálhat vagy erősíthet
Megjelent a Femcafe.hu-n 2021-ben.

Gyakori panasz így nyáron a napfény hatására jelentkező bőrkiütés. Akiknek ilyen tünetei jelentkeznek, azt tartják magukról, hogy napallergiájuk van. Mi is az igazság?

Az igazság az, hogy az igazi napallergia nagyon ritka. Az elnevezés leginkább az ún. polymorph fényexanthema nevű betegségre illik, amikor fény hatására csalánkiütés szerű tünetek jelentkeznek.

Ugyanakkor számos, lényegesen gyakrabban előforduló olyan bőrbetegség van, amit a napfény provokálhat, vagy ronthat.

Az autoimmun betegségek egy jelentős részére jellemző, hogy UV fény hatására romlanak a bőrtünetei: ezeknek legtípusosabb fajtája a lupus erythematodes nevű betegség. Enyhe formában csak a bőrt érinti, különálló vagy akár a törzs felső részén, arcon nagy felületen összefolyó gyulladt foltok formájában. Súlyos formája azonban a belső szervek szinte bármelyikét megtámadja. A hólyagképződéssel járó autoimmun bőrbetegségek is romlanak napfény hatására.

A bőrbetegségek közül a rozácea nevű, – köznapi nevén borvirágosság – arcon jelentkező betegség általában romlik, ha napfény éri. Enyhe esetben csak arcpírral, értágulatokkal jár, súlyos formájában azonban gennyes pattanás szerű csomók lepik el a beteg arcát. A pikkelysömörnek is vannak olyan formái, melyek napra romlanak, pedig erről a betegségről köztudott, hogy napra inkább tünetmentessé válik általában.

A fertőzések közül az ajakherpeszről sokan tudják, hogy ha napra mennek, előjönnek a tünetei. Ilyenkor van a szezonja egy evvel rokon másik fertőzéses betegségnek, az övsömörnek is. Ez nem más, mint a bárányhimlő lappangó vírusa által okozott ideggyulladás a bőr érző idegei mentén. A hólyagos, kisebesedő bőrtünetek is az érintett ideg ellátási területének bőrfelületén alakulnak ki.

Természetesen ezeken kívül még számos egyéb ok lehet a napra jelentkező bőrtünetek hátterében. Például kozmetikumok, akár egy régi, lejárt naptej használata is vezethet bőrtünetekhez. Fontos tudni, hogy számos gyógyszer szedése fényérzékenységet okoz, ilyenkor lényegesen gyorsabban napégés alakul ki. Ilyen gyógyszerek vannak az antibiotikumok, vízhajtók között, hogy csak a legáltalánosabbakat említsük. Tehát nyáridőben, új gyógyszer bevétele előtt mindenképpen alaposan olvassuk el a betegtájékoztató ide vonatkozó részét!

A nappal összefüggő bőrtünetek egy érdekes formája, amikor kertben, strandon valamilyen növény fényérzékenyítő nedve vagy virágpora a bőrünkre kerülve furcsa rajzolatokat mutató vonalas napégéshez vezethet.

Az itt felsorolt betegségek részletes bőrgyógyászati kivizsgálást, de legalábbis véleményezést indokolnak. Tehát aki magára ismer valamelyik leírásban, ne habozzon megmutatni magát szakembernek!

Ezek is érdekelheti: 

Tengerészbőr – avagy a napsugárzás veszélyei

Napgombám van?!

Napégés ellen – röviden

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.