Az egészséges, szép bőrért!

Rosacea – borvirág nem csak borozóknak

Igen gyakori megbetegedés a hétköznapi nyelvben borvirágosságnak nevezett rosacea (ejtsd: rozacea). Az orcák vörösségével, duzzanatával, gennyes hólyagok megjelenésével jár. A boriváshoz csak áttételesen van köze természetesen. Az alkoholt rendszeresen fogyasztók között gyakoribb, ugyanakkor nem mindenki iszik alkoholt, akinek rosaceája van.

Sikeres kezelésének kulcsa a korai diagnózis és kezelés. A kezeletlen rosacea tovább romlik, és így a kezelése is nehezebbé válik.
Adjon esélyt a korai felismerésre! 

A tünetek kialakulásának hátterében igen gyakran a gyomor-bél rendszer felső traktusának megbetegedései (reflux betegség, gyomor fekély, gastritis) állnak. Ezen kívül számos helyi tényező is szerepet játszik a kialakulásában, mint például az arcbőrön elszaporodott kórokozók. Ezek közül is kiemelt fontosságú egy apró atka, a demodex szerepe. Nem ritkán pedig a bőrön egyébként is élősködő sarjadzó gombák elszaporodása rontja a tüneteket.

Jellegzetes, hogy napfény is provokálja a tüneteket, illetve a rosaceások jelentős részénél mutatható ki kontakt érzékenység is.

Rendszerint kipirulásra való hajlammal kezdődik, hullámzó lefolyást mutat. Az arc centralis részén folyamatosan fennálló bőrpírt okozhat, mely általában az orcákat, a homlokot, az állat és a füleket érinti, de előfordulhat a szem, a fül, a mellkas és a hát területén is. Idővel tág erek, kis pattanások is megjelenhetnek.

Ez az állapot évekig is eltarthat, ritkán fejlődik vissza magától, kezelés nélkül pedig romlik. Ha ilyen tüneteket észlel, keressen fel egy bőrgyógyászt!

A rosaceás betegek 50%-ának vannak szemtünetei (ocularis rosacea). Néhány rosaceás beteg égő érzésről, visszatérő kötőhártya-gyulladásról számol be. Amennyiben ezt nem kezelik, komolyabb szemészeti szövődmények is kialakulhatnak.

Hogyan ismerjük fel?

Eleinte jellegzetes a kipirosodásra való hajlam. Később értágulatok jelennek meg az arcon, majd kis piros pattanásszerű dudorok jelentkeznek az orcákon, melyek gennyet is tartalmazhatnak. Ezek a tünetek állandó bőrpírral társulhatnak.

Ki veszélyeztetett?

A 30 feletti, elsősorban világos bőrűek esetében alakulhat ki rosacea leginkább. Mindkét nemben bármely életkorban előfordulhat. Menopausát követően a nők gyakrabban érintettek, a kozmetikumok okozta túlérzékenység kapcsán is.

A tünetek romlásáért gyakran forró italok, fűszeres ételek, koffein, alkoholos italok is felelősek, de akár a napfény is.

Kezelése

A rosacea sikeres kezelésének kulcsa a korai diagnózis és kezelés. A kezeletlen rosacea tovább romlik, és így a kezelése is nehezebbé válik.

Felismerése korai stádiumban viszonylag ritka, mivel az enyhe panaszok miatt nem fordulnak orvoshoz a betegek. Öndiagnosztika és -kezelés nem javasolt, mivel a recept nélkül kapható bőrápolási termékek ronthatják a tüneteket. Fontos minden esetben a személyre szabott terápia, ennek révén lehet a legjobb hatást elérni, megállítani a betegség progresszióját, és biztosítani a tartós tünetmentességet.

Fontos a már említett kórokozók eliminálása a bőrről. Ebben a szájon át alkalmazott antibiotikumok gyorsabb hatást eredményeznek, mint a helyileg alkalmazott készítmények. Kortikoszteroid tartalmú külsőleges gyógyszerek csak időszakos javulást hoznak, elhagyásuk után a tünetek ismét fellángolnak. Ezért – speciális esetektől eltekintve – használatuk rosaceában nem javasolt.

Az állandó bőrpírt okozó értágulatokat legjobban IPL vagy lézeres kezeléssel lehet csökkenteni.

Ha észleli a fenti tünetek egy részét is, ne habozzon felkeresni egy bőrgyógyászt! Így esélyt ad a korai, pontos diagnózisra és arra is, hogy a kezelés időben elkezdődhessen. 

dr. Holló Péter

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.