Az egészséges, szép bőrért!

A hajhullás fajtái és okai

A hajszálak vékonyodását, a szokottnál több hajszál kihullását észlelve érdemes felkeresni erre specializált bőrgyógyász kozmetológus szakorvost.

Számos oka lehet a fokozott hajvesztésnek. Néhány formájában a haj spontán visszanőhet, más esetekben a bőrgyógyász hatékonyan tudja kezelni. Bizonyos fajtái pedig nem gyógyíthatóak – jelen ismereteink szerint, de intenzív kutatások folynak ezekben az irányokban is.

Mi a normális és mi nem az? Mitől nem az? Érdemes megtudni, hogy tudjuk, mire számíthatunk.

A normális hajnövekedés

Hajunk 90%-a egy adott időben növekedési fázisban van, mely fázis 2-6 évig tart. A maradék 10% nyugalmi fázisban, 2-3 hónapig várja a végét, majd a szakasz végén kihullik. Ez után a folliculusban egy új hajszál kezdi meg növekedési fázisát. Egy hónapban kb. 4cm-t növekszik, mely ütem idősebb korban csökkenhet. Napi 50-100 szál haj elvesztése a normális ciklus része.

A fokozott hajvesztés okai

Káros kémiai kezelések

Kémiai kezelések közé tartozik a festés, színezés, szőkítés, egyenesítés, göndörítés. Ezen módszerek előírás szerinti alkalmazása során ritkán fordul elő a hajszálak károsodása. Azonban a gyakran ismételt kezelések hatására hajszálak elvékonyodnak, gyengülhetnek, töredezhetnek. Amennyiben a fenti tünetek jelentkeznek, a kezeléseket fel kell függeszteni!

Öröklött (férfias típusú) kopaszság

Más néven androgen alopecia, mely a hajvesztések leggyakoribb oka és mind anyai, mind apai ágról öröklődhet. Nők esetében csak a haj megritkulásával jár, nem teljes kopaszsággal. Kezdetét a tinédzser, a 20-as, vagy a 30-as életévekre teszik. Gyógyítása ma még ismeretlen, de kezelésekkel a tünetek terjedése megállítható, visszafordítható.

Alopecia areata

Az alopecia areata oka ismeretlen, de feltehetően autoimmun állapotok játszanak benne szerepet. (A szervezet antitesteket termel a saját hajantigének ellen). Az érintett személyek általában kitűnő egészségnek örvendenek. Ennél a típusnál teljesen sima, kör alakú foltok alakulnak ki, melyek érme nagyságúak, vagy annál kicsit nagyobb kiterjedésűek. Ritkán vezet a teljes testszőrzet és haj elvesztéséhez. A legtöbb esetben a haj spontán visszanő, azonban bőrgyógyászati kezelés ezen folyamatot felgyorsíthatja.

Telogen effluvium

Betegség, stressz, illetve egyéb – ma még nem ismert – faktorok intenzíven fokozzák a hajszálak cikluson belüli átlépését a pihenő, úgynevezett telogen fázisba. Ez fokozott mértékű hajhullással (effluvium) jár, általában foltos hajhiány nélkül. Sok esetben a telogen effluvium pár hónapon belül magától visszafejlődik. Okozói lehetnek:

  • magas láz, súlyos fertőzés,
  • súlyos sebészeti, krónikus megbetegedés,
  • pajzsmirigy megbetegedés,
  • alacsony szérum vas szint,
  • gyógyszerek,
  • fogamzásgátló,
  • tumor ellenes kezelések.

Tinea capitis

Gombás fertőzés okozza. Jellemzői a lemezes hámlás, terjedés, eltörött hajszálak, vörösség és viszketés. Leggyakrabban gyermekeknél fordul elő, és gyógyszeres terápiával gyógyítható.

Trichotillomania (hajtépés)

Gyermekeknél, felnőtteknél egyaránt előfordul a haj, szemöldök, szempillák tépése, húzása. Gyakran ez csak egy rossz szokás, mely a cselekvés káros és kóros voltának ismertetésével orvosolható. Esetenként stresszes helyzetben is előfordul a haj érintése, húzása, mely stresszoldó hatású, de olykor komoly pszichológiai probléma áll a háttérben.

Heges alopecia

Ez a ritka elváltozás foltos hajhullást, viszketést, fájdalomérzést okoz. Az érintett területen a folliculusok körüli gyulladás, heg, tartós hajvesztéssel társul. Számos oka lehetséges, részletesebb bőrgyógyászati és általános kivizsgálás lehet indokolt.

A fenti tüneteket, hajszálak vékonyodását, a szokottnál több hajszál kihullását észlelve érdemes felkeresni erre specializált bőrgyógyász kozmetológus szakorvost.

dr. Holló Péter

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.