Az egészséges, szép bőrért!

Az otthoni bőrvizsgálat lépései

Az otthoni bőrvizsgálat lépései

Dr. Haász Csilla útmutatója bőrünk rendszeres önvizsgálatához

Miért fontos az önvizsgálat?

Évente megközelítőleg 3000 embernél diagnosztizálnak ma melanomát Magyarországon. A melanoma rosszindulatú daganat, amely a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiindulva, kialakulhat már meglévő anyajegyből is, de az esetek nagy részében újonnan jelenik meg a bőrön. Kiemelten fontos időben felfedezni, hiszen a korai stádiumokban egyszerűen gyógyítható egy sebészi eltávolítással, míg előrehaladott állapotában távoli áttéteket képezhet. Későn felismerve potenciálisan életet is veszélyeztető kórkép lehet.

Azonnal foglaljon időpontot bőrgyógyászhoz, ha egy anyajegye viszketni kezd, vagy kisebesedik és nem gyógyul!

A melanoma nemtől, kortól, bőrszíntől függetlenül bárki bőrén megjelenhet. Ezért is javasolt, hogy mindenki évente járjon bőrgyógyászati szűrővizsgálatra!

Hogyan vizsgál a szakorvos?

A bőrgyógyászati szakvizsgálat során az orvos átvizsgálja a bőrfelszínen észlelt anyajegyeket, foltokat, növedékeket. A vizsgálatot egy speciális nagyító, a dermatoszkóp segítségével végzi, amely a szabad szemmel nem látható apró részleteket, jellegzetességeket is láthatóvá teszi, ezáltal segíti az orvost a diagnosztikus és terápiás döntésben.

A korai felfedezéshez azonban az orvosi vizsgálat mellett elengedhetetlen a rendszeres otthoni önvizsgálat is.

Így vizsgáljon Ön!

Havonta vizsgáljuk át testünk egész bőrfelületét a lenti rövid, gyakorlati útmutatást követve! Nézzük meg az anyajegyeinket, foltjainkat, növedékeinket, figyelve a változásokat is, keresve az újonnan megjelenteket is!

Haladéktalanul forduljunk szakorvoshoz, ha olyan foltot vagy növedéket észlelünk, amely nagyon eltér a többitől, vagy ha egy korábban meglévő anyajegy színében, alakjában változást veszünk észre!

  1. Egész alakos tükör előtt állva, megfelelő megvilágítás mellett, vizsgáljuk meg a törzs elülső és hátulsó felszínét, majd emeljük fel a karjainkat, és ellenőrizzük a törzs két oldalát!
  2. Vizsgáljuk meg a hónaljat, a felkarokat és alkarokat, majd a tenyér és ujjak közötti területet, valamint a körmöket!
  3. Kézi tükör segítségével nézzük át az intim régiót, a fenék területét is!
  4. Vizsgáljuk át a comb hátsó felszínét a kézi tükörrel, majd ellenőrizzük le a comb elülső részét, a lábszárakat, a lábfejeket, a talpakat, a lábujjak közét, valamint a lábkörmöket!
  5. Végül ne feledkezzünk meg az arc, a fejbőr, a fülek, valamint a nyak hátsó részének vizsgálatáról, melyben szintén segítségünkre lehet a kézi tükör.

Természetesen a kézi tükör helyett segítségünkre lehet egy hozzátartozó is, de a fejbőr vizsgálatára a fodrászunkat is megkérhetjük.

Ne feledje, hogy egészségét, biztonságát tudatosan a kezében tarthatja a havi önvizsgálattal és az éves szakorvosi szűrővizsgálattal!

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.